
‘Het liefste heb ik haar, daar waar ze niet vitaal was, afbrokkelde in ruïnes, het liefst in het Forum en het Colosseum,’ schreef Louis Couperus in 1894 in een Brief uit Rome.
De Haagse schrijver woonde jarenlang in Rome en Florence en voelde zich naar eigen zeggen een ‘gereïncarneerde Romein uit de keizertijd’. Couperus hield van de klassieke oudheid, zozeer zelfs dat hij er een indrukwekkende serie romans over schreef.
De tentoonstelling Couperus en de Oudheid, die morgen opent, combineert voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, de mooiste uitgaven van Couperus’ romans, en citaten uit de boeken. Hierdoor ontstaat een levendig beeld van de fascinatie van Louis Couperus voor de antieke wereld.
Speciaal voor de tentoonstelling heeft kunstenares Elisa Pesapane tien tekeningen gemaakt die zijn geïnspireerd op de tentoongestelde romans. Iedere tekening toont een portret van Louis Couperus en illustreert de desbetreffende roman.
TIEN ROMANS OVER DE OUDHEID
Op de tentoonstelling zijn de mooiste exemplaren van de tien romans die Couperus over de Oudheid schreef te zien:
- Dionyzos, 190
- De berg van licht, 1905
- Antiek toerisme. Een roman uit Oud-Egypte, 1911
- Antieke verhalen. Van goden en keizers, van dichters en hetaeren, 1911
- Herakles, 1913
- De komedianten, 1917
- De verliefde ezel, 1918
- De ode, 1919
- Xerxes of de hoogmoed, 1919
- Iskander. De roman van Alexander den Groote, 1920
150 JAAR LOUIS COUPERUS
De tentoonstelling Couperus en de Oudheid wordt georganiseerd in het kader van 150 jaar Louis Couperus, een initiatief van het Louis Couperus Genootschap. De schrijver werd op 10 juni 1863 geboren aan de Mauritskade in Den Haag.
DE TENTOONSTELLING BEZOEKEN
Couperus en de Oudheid
7 maart – 25 augustus 2013
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28, 2311 EW Leiden