Audrey Hepburn & Gregory Pack in het Colosseum, een scene uit de romantische film Roman Holiday (1953)
Audrey Hepburn & Gregory Peck in het Colosseum, een scène uit de romantische film Roman Holiday (1953)

 

In het Colosseum in Rome is een poëtische liefdesbrief gevonden die daar zestig jaar geleden is verstopt. De brief dateert uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en werd geschreven door een zekere Domenico, aan zijn geliefde Franca. De tekst? Een ware hartenkreet:

Tu ricordi della venuta a Roma il desiderio che non mi ha abbandonato/ che Franca mi ami quanto io amo lei. Domenico e Franca per tutta la vita/ ti amo ti amo ti amo più di me stesso.’

Losjes vertaald betekent dat:

‘Herinner je nog van onze komst naar Rome, dat verlangen dat mij niet meer in de steek heeft gelaten / dat Franca net zoveel van mij zou houden als ik van haar. Domenico en Franca een heel leven lang / ik hou van jou, ik hou van jou, ik hou meer van jou dan van mijzelf.’

De Italiaanse Sonia Paola Lanzellotti, werkzaam als restaurateur in het oude amfitheater, vond de brief tussen twee blokken travertijn. Ze was net aan het schoonmaken tussen de twee zuilen op de eerste verdieping van het Colosseum, toen ze de opgevouwen brief bij toeval zag liggen.

Rossella Rea, directrice van het monument, acht het goed mogelijk dat Domenico in de jaren vijftig zelf eveneens in dienst was als restaurateur van het Colosseum. Hoe dan ook vindt ze het een ‘heel mooi gebaar’ van Domenico, om juist hier een getuigschrift van zijn liefde achter te laten. ‘Hij heeft het Colosseum verrijkt met een nieuw stukje geschiedenis,’ liet ze de Italiaanse krant La Repubblica weten.

Voorlopig is het plan om de liefdesbrief in de toekomst in het Colosseum tentoon te stellen. Het is niet bekend of Domenico en Franca nog in leven zijn.

 

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: