Traianus_Glyptothek_Munich_72 Hadrianus, Capitolijnse Musea 465px-Antoninus_Pius_Glyptothek_Munich_337_cropped 383px-Marcus_Aurelius_Glyptothek_Munich
V.l.n.r.: Trajanus (98-117), Hadrianus (117-138), Antoninus Pius (138-161) en Marcus Aurelius (161-180)

 

Tijdens ondergrondse werkzaamheden aan de lang verwachtte metrolijn C in Rome stuitte men, in het hart van de stad, op bijzondere archeologische resten. De nieuwste archeologische ontdekking in het centrum van Rome is inmiddels beter in kaart gebracht, gedateerd (123 n.Chr.) en wordt nu al het ‘Athenaeum van Hadrianus’ genoemd.

Het bouwwerk zou een culturele ontmoetingsplek (met 900 zitplaatsen) zijn geweest waar de rijkere Romeinen konden genieten van poëtische en filosofische voordrachten. Keizer Hadrianus, onder wiens regering het ‘Athenaeum’ werd gebouwd, was dan ook een fervent liefhebber van de kunsten.

Of nu met zekerheid gesproken kan worden van de vondst van het Athenaeum van Hadrianus, valt vanuit een wetenschappelijk oogpunt nog te betwijfelen. Dat er een significante vondst is gedaan in het hart van het oude Rome lijkt echter wel duidelijk, net als het feit dat kunst en cultuur konden opbloeien tijdens de regering van (onder andere) keizer Hadrianus. Zijn tijd was er – in het geheel van de geschiedenis van het Romeinse rijk – namelijk een van relatieve rust, vrede en welvaart.

Op een steenworp afstand van de nieuwste archeologische ontdekking in Rome, in de Capitolijnse Musea, kun je nog tot begin februari veel meer te weten komen over dit ‘tijdperk van evenwicht’ – de periode tussen 98 en 180 n.Chr., toen achtereenvolgens de keizers Trajanus, Hadrianus, Antoninus Pius en Marcus Aurelius de scepter zwaaiden in het rijk. De ‘vier goede keizers’, worden ze ook wel genoemd.

De tentoonstelling L’Età dell’Equilibrio. Traiano, Adriano, Antonino Pio, Marco Aurelio neemt je mee naar precies deze evenwichtige periode, ingeklemd tussen lange tijdspannen waarin onrust, instabiliteit en soms regelrechte crises de overhand hadden.

L’età dell’equilibrio.Traiano, Adriano, Antonino Pio, Marco Aurelio is het derde deel in een reeks van vijf tentoonstellingen van de Capitolijnse Musea die in een periode van in totaal 13 jaar worden georganiseerd, waarin dieper wordt ingegaan op verschillende periodes in de geschiedenis van het oude Rome.

 

 

Tentoonstelling
the_age_of_balance_large
L’età dell’equilibrio.Traiano, Adriano, Antonino Pio, Marco Aurelio
Capitolijnse Musea, Rome
t/m 5 februari

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: