Vandaag is officieel, volgens de katholieke kalender, de dag van Jeanne d’Arc, de nationale heldin van Frankrijk die in 1920 heilig werd verklaard. Ter ere van deze vrouwenheld vandaag een stukje over vrouwen die hun tijd ver vooruit zijn, over slimme vrouwen. Boccaccio’s slimme vrouwen.

Giovanni Boccaccio schreef rond het jaar 1350 Decamerone, een verzameling van 100 verhalen die hij laat vertellen door tien verschillende mannen en vrouwen.

Wie zich niet direct wil wagen aan het vrij indrukwekkend dikke werk Decamerone, is er een klein, lieflijk boekje genaamd Slimme vrouwen, een verzameling van tien verhalen uit Boccaccio’s grote werk. Die tien meeslepende en soms hilarische verhalen schetsen een beeld van de zelfbewuste en intelligente vrouwen van Boccaccio, van hun verlangens, hun ideeën en natuurlijk hun charme.

John William Waterhous, A tale from the Decameron

 

Een voorbeeld van zo’n zelfbewuste charmante vrouw was madonna Isabella uit Florence. Haar verhaal gaat als volgt:

In onze stad, die al het goede van deze aarde in overvloed bezit, leefde eens een hooggeboren, beeldschone jonge vrouw, die getrouwd was met een dappere en voorname edelman. Maar omdat verandering van spijs doet eten en haar echtgenoot haar in sommige opzichten op water en brood liet zitten, zette ze haar zinnen op een jongeman, Leonetto, die ondanks zijn bescheiden afkomst bijzonder knap en welgemanierd was en die haar liefde beantwoordde. Als twee partijen hetzelfde willen, blijft zoiets, zoals jullie weten, zelden of nooit zonder gevolg, en er verliep dan ook niet veel tijd voor ze hun gevoelens in daden omzetten.

Nu was madonna Isabella – want zo heette ze – zo’n aantrekkelijke en innemende vrouw, dat ze ook het hart in vuur en vlam zette van een ridder, messer Lambertuccio. Ze vond deze laatste zo’n vervelend en akelig heerschap, dat ze voor geen geld ter wereld op zijn avances zou ingaan. Hij was echter een machtig man, en nadat hij haar zonder succes ontelbare boodschappen had laten overbrengen, begon hij te dreigen haar goede naam door het slijk te zullen halen als ze niet aan zijn verlangens tegemoet kwam. Ze kende hem goed genoeg om te beseffen dat dit geen loos dreigement was, en haar vrees was zo groot dat ze besloot zich naar zijn grillen te schikken.

Tijdens een zomer, toen madonna Isabella zoals zovele Florentijnsen naar haar weelderige buitenverblijf was vertrokken, gebeurde het dat haar man voor een paar dagen op reis ging.

Verder lezen over madonna Isabella en de andere slimme vrouwen van Boccaccio? Het boekje is nog als tweedehands exemplaar verkrijgbaar via Bol.com. Ik vond mijn exemplaar overigens in een filiaal van De Slegte.

 


Slimme vrouwen. Tien verhalen uit de Decamerone
Vertaald door Frans Denissen
Athenaeum–Polak & Van Gennep
ISBN 9789025303174

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: