Vanaf de derde eeuw voor christus werd door de familie Scipio, een van de meest illustere Romeinse families die in naam zelfs voortleven in het huidige volkslied van Italië, een begin gemaakt met het aanleggen van een grafmonument voor overleden familieleden. Aan het begin van de Via Appia, vlak bij de Porta San Sebastiano, ontstond langzaam een ruimte met niches voor urnen en genoeg ruimte voor graftombes die de status van de gegoede familie eer aandeden.

Ingang van de tombe van de Scipio’s

Grootheden als Scipio Africanus Major werden er begraven: de man die Hannibal – de grootste vijand die Rome ooit kende – versloeg in de Tweede Punische Oorlog. Ook Scipio Africanus Minor, die uiteindelijk Hannbials thuisstad Carthago met de grond gelijk maakte, kreeg er een plekje.

De plek waar dit monument werd aangelegd, raakte in de vergetelheid, werd overbouwd en overgroeid en uiteindelijk herontdekt en zoveel mogelijk opgeknapt. De prachtig bewaard gebleven sarcofagen en inscripties hebben inmiddels een veilig onderkomen gevonden in de Vaticaanse Musea, maar de grafruimte bij de Via Appia, vol gangen, niches en resten van fresco’s, is sinds kort ook te bezoeken.

Grafmonument voor de familie Scipio, © Sovraintendenza ai Beni Culturali Roma
Sarcofaag van Scipio Barbatus, © Sovraintendenza ai Beni Culturali Roma

Ga je binnenkort naar Rome? Iedere zaterdagochtend kun je aan de Via di Porta San Sebastiano 9 terecht voor een begeleide rondleiding door deze bijzondere Romeinse ruïne (maximaal 12 personen)!

 

 

Sepolcro degli Scipioni
Via di Porta San Sebastiano 9

Plan je hier je bezoek!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: