Hij werd geboren als Luca d’Egidio di Ventura, in Cortona, Toscane, en volgens kunstenaarsbiograaf Vasari was hij de meest beroemde kunstenaar van zijn tijd. Zijn meest omvangrijke werk was het beschilderen van de St. Briziokapel, in de Dom van Orvieto, maar hij maakte ook fresco’s voor de Sixtijnse Kapel. Voor het eerst sinds 60 jaar wordt er in Italië weer een tentoonstelling aan hem en hem alleen gewijd. Zijn naam? Luca Signorelli.

Ga je deze zomer naar Umbrië op vakantie? Dan kun je een bezoek brengen aan deze unieke tentoonstelling in de vorm van een kunstroute dwars door de regio – van Citta di Castello (Pinacoteca Comunale, Palazzo Vitelli alla Cannoniera), via  Perugia (Galleria Nazionale dell’Umbria, Palazzo dei Priori) naar Orvieto (Museo dell’Opera del Duomo).

Ben je niet bekend met het werk van Signorelli? Dan kun je hieronder vast een impressie bekijken in de vorm van 9 van zijn werken, die allemaal onderdeel uitmaken van de tentoonstelling.

Luca Signorelli, de Heilige Maagd met kind, Johannes de Doper, enkele andere heiligen en een engel (1483-1484).
Luca Signorelli, Heilige Maagd met kind, Johannes de Doper en twee profeten (1489-1490).
Luca Signorelli, Heilige Familie (1485-1488).
Luca Signorelli, Madonna met kind (1482-1485).
Luca Signorelli, Heilige Maagd met kind (1505-1507).
Luca Signorelli, Vrouw met kind en mannelijk naakt (1488-1489).
Luca Signorelli, Twee mannelijke naaktfiguren (1488-1489).
Luca Signorelli, Annunciatie (1491).
Luca Signorelli, Sint-Joris en de draak (1494-1502).

 

 

 


Luca Signorelli
De Ingegno et spirto pelegrino
Kijk voor meer informatie op de speciale website van de tentoonstelling!

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. De fresco’s in de San Briziokapel zijn meer dan fantastisch. De kapel heeft een vijf a tiental jaren geleden een restauratie ondergaan, ze zijn adembenemend. Neen een half uurtje om vanuit de banken te genieten. Als 19 jarige zag ik ze voor het eerst, intussen zijn we er zeker vijf keer terug geweest.

  2. Dank voor de toevoeging, Bert! Ik bezocht de kapel zelf pas twee jaar geleden voor het eerst en was ook ontzettend onder de indruk. Goede tip om er echt even voor te gaan zitten om het op je in te laten werken!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: