Vanaf 9 oktober kun je in het Rijksmuseum van Oudheden een spectaculaire tentoonstelling bezoeken over Petra, de verscholen woestijnstad in Jordanië. Petra was in de oudheid de hoofdstad van de Nabateeërs en weet bezoekers tot de dag van vandaag te betoveren met haar uit rode rotsen gehouwen monumentale gebouwen, tempels, koningsgraven en luxe woonhuizen.

Petra-3

Nabateeërs?

De Nabateeërs waren een van oorsprong nomadisch volk. Zo’n tweeduizend jaar geleden vestigden ze zich in wat nu Israël, Saoedi-Arabië en Jordanië is. Aan de rand van de woestijn verrees hun indrukwekkende hoofdstad: Petra.
Al snel werd Petra een van de belangrijkste handelsknooppunten van het Nabije Oosten. De handel in wierook en specerijen bracht de Nabateeërs grote rijkdom. Aan het begin van onze jaartelling groeide Petra uit tot een bloeiende metropool met karakteristieke uit rode woestijnrotsen gehouwen tempelfaçades, rijkversierde villa’s en monumentale gebouwen.
De Nabateeërs waren ook uitstekende ingenieurs. Met ingenieuze waterkanalen slaagden ze erin om hun woestijnstad van drinkwater te voorzien. In 106 na Christus werd Petra door de Romeinen veroverd. Na twee verwoestende aardbevingen in 363 en 551 verloor de stad haar leidende rol. De handelsroute liep voortaan via zee. Na de verovering door de Arabieren in 663 werd Petra verlaten en vergeten. Pas in 1812 werden Petra’s ruïnes ontdekt door de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt. Burckhardt baseerde zich op kaarten van de Nederlander Adriaan Reland.

Petra-2

Spectaculaire ruïnes

De tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden laat meer dan 150 archeologische en architectonische topstukken uit Petra zien. De siq, een smalle bergkloof, geeft toegang tot de stad. Daarbinnen liggen o.a. heiligdommen, villa’s, het schathuis al-Khazneh en de luxe residentie op de hellingen van het Umm al-Biyara-massief. Het tentoonstellingsdecor geeft een indruk van de spectaculaire ruïnes en de sfeer van de woestijn.

Blikvangers: gedetailleerd beeldhouwwerk uit Petra

De blikvanger van de tentoonstelling is het gedetailleerde beeldhouwwerk dat de gebouwen van de stad siert. Je ziet reliëfs met dieren- en plantenmotieven, portretten van goden, godinnen en fabeldieren, levensgrote beelden en sierlijk bewerkte zuilen. Ook zijn er fresco’s en voorbeelden van het verfijnde, beschilderde aardewerk van de Nabateeërs. Een 3D-installatie laat de stad voor uw ogen herrijzen, op basis van de meest recente archeologische opgravingen.

Petra-1

De tentoonstelling bezoeken?

Petra. Wonder in de woestijn
9 oktober 2013 t/m 23 maart 2014
Klik op deze link voor meer informatie

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: