De-SchrijfbijbelHoe zet je een geloofwaardig personage neer? Hoe zorg je voor dat steengoede, verrassende plot? Onlangs las ik De schrijfbijbel, waarin Nederlandse redacteuren van Nederland je de fijne kneepjes van het schrijverschap leren. Die redacteuren, de poortwachters van uitgeverijen,  weten als geen ander aan welke schrijfregels jij je moet houden, én welke je maar beter overboord kunt gooien.

De Schrijfbijbel is een geweldig boekje voor aspirant-schrijvers en geeft zowel tips voor het schrijven zelf (hoe bouw je de spanning op, welk vertelperspectief pas bij jouw verhaal) als praktische handreikingen voor het aanbieden van een manuscript en – als het eenmaal zover gekomen is – de boekpromotie na verschijning. Kortom: een fijne handleiding voor wie heeft besloten nu eindelijk eens aan dat boek te beginnen. Om een idee te krijgen hieronder vast 5 tips uit De Schrijfbijbel:

 

1. De vuistregel

Soms is een zin zo vaak gezegd of geschreven, dat het een cliché dreigt te worden. Dat maakt het eeuwenoude adagium show, don’t tell niet minder belangrijk. Ook in De Schrijfbijbel komt deze vuistregel van het schrijven vaak voor. In een goed boek wordt een verhaal niet verteld – als een opsomming van opeenvolgende gebeurtenissen; een goed schrijver laat zijn lezers via woorden zien wat er gebeurt. En dat is nog een hele kunst.

2. Verzin!

Natuurlijk zijn er talloze genres en is veel afhankelijk van het genre waar jij als schrijver je pijlen op richt. Hier hebben we het echter vooral over fictie, en dus over de fantasie van de schrijver. Daarin gaat het erom de juiste balans te zoeken tussen de verbeelding en een geloofwaardig verhaal. ‘Goede fictie beschrijft de waarheid met een vleugje meer spanning, of een vleugje meer passie,’ lezen we dan ook in De Schrijfbijbel.

3. Lees!

Het is nog niet vaak gebeurd dat een schrijver bij de eerste poging en in een moeite door een geweldig boek schrijft. Oefening baart kunst, ook in de literatuur. Hoewel je dan misschien denkt aan veel schrijfuren maken, zweren de meeste auteurs daarnaast ook naar zoveel mogelijk leesuren. ‘Lees veel en lees alles. (…) Lees alles wat je onder ogen weet te krijgen,’ luidt het advies in De Schrijfbijbel. Je leert zo niet alleen de fijne kneepjes van het schrijven van een goede roman, maar krijgt ook een veel duidelijker beeld van wat je eigen stijl is, en hoe die zich verhoudt tot die van anderen.

4. Loslaten…

Het is je misschien al eens overkomen of het zal je nog een keer overkomen, wanneer je op de een of andere manier werkt als schrijver: het writers’ block. Hoewel er van alles op te verzinnen valt – van een ommetje maken met je hond tot een week vakantie in het buitenland – legt De Schrijfbijbel wat mij betreft veel meer de vinger op de zere plek. ‘Writer’s block? Zorg voor zelfvertrouwen,’ is het advies. Niet meer kunnen schrijven is vaak het gevolg van teveel twijfel, over je eigen kunnen, over het werk dat je tot dan toe hebt gedaan en uiteindelijk zelfs over de zin van alles – waar ben je nu eigenlijk mee bezig? Wie interesseert het wat? Hoe je weer zelfvertrouwen opbouwt verschilt per persoon, maar vast staat dat je beter van je computer, schrijfblok of typemachine weg kunt blijven en je volledig richten op het herwinnen van een goed gevoel over jezelf.

5. Praktisch: organiseer!

Zit je weer achter je bureau en ben je klaar om te beginnen? Steek dan eerst even wat tijd in het voorwerk. Want net als met een prachtig bouwwerk valt of staat een boek met een goede blauwdruk. Zomaar beginnen kun je doen, maar de kans dat je dan na het schrijven eindeloos bezig bent met redigeren en herstructureren – of erger, dat je halverwege de draad kwijt raakt of vastloopt – is dan erg groot. Wees professioneel over je ambitie om een boek te schrijven en denk van tevoren na over zaken als plot, narratief en personages. ‘Maak een hoofdstukopzet,’ luidt het advies dan ook in De Schrijfbijbel. Begin bijvoorbeeld een lijst met hoofdstuktitels en zet daar in een paar steekwoorden naast waar het in dat hoofdstuk over gaat. Bijkomend voordeel van die vooropgezette structuur: de kans dat je vast komt te lopen of tegen een writer’s block aanloopt is veel kleiner.

 

Wil je meer tips over het schrijven van een goed boek? Lees dan verder! Bestel het boek hier via Bol.com (€ 16,95), of koop via deze link het ebook (€ 9,95).

 De Schrijfbijbel
de beste redacteuren van Nederland over het schrijven van een goed boek
Uitgeverij TenPages.com
ISBN 9789491553004

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: