Grafreliëf van moeder en dochter (uit Palmyra, 200-225 na Chr.). Foto: Rijksmuseum van Oudheden
Grafreliëf van moeder en dochter (uit Palmyra, 200-225 na Chr.). Foto: Rijksmuseum van Oudheden

De collectie Nabije Oosten van het Rijksmuseum van Oudheden is vanaf nu te zien in een nieuwe opstelling. De vernieuwde afdeling zien hoe duizenden jaren oude voorwerpen in het museum terechtkwamen. Nederlandse archeologen, verzamelaars en wetenschappers speelden daarin een onmisbare rol. In de negentiende en twintigste eeuw leidde dat tot bijzondere avonturen.

Verhalen over een bijzondere collectie
Schatten uit een Syrische bergtempel, gouden oorringen uit Perzië en stenen reliëfs met portretten van beroemde koningen; archeologische wetenswaardigheden en verhalen over de omzwervingen van deze bijzondere vondsten zijn de rode draad in de nieuwe presentatie. Zo ontdek je bijvoorbeeld waarom 1929 een belangrijk jaar was voor de collectie Nabije Oosten en wie de eerste Nederlander was die archeologische opgravingen uitvoerde in Babylon.

Nederlanders en het Nabije Oosten
De uitwisseling tussen Nederlanders en het Nabije Oosten gaat eeuwen terug. Friese en Hollandse kruisvaarders reisden achthonderd jaar geleden al naar Jeruzalem. Later berichtten ontdekkingsreizigers over fascinerende ruïnes en in de Gouden Eeuw stonden veel kabinetten vol ‘oosterse’ rariteiten. De afgelopen tweehonderd jaar trokken Nederlandse archeologen en onderzoekers naar het Nabije Oosten. Ze gingen er op zoek naar de geschiedenis van invloedrijke, verloren beschavingen. De spectaculaire ontdekkingen die ze deden zijn terug te vinden in de collectie.

Onmisbare schakel
Het Rijksmuseum van Oudheden verwierf sinds zijn oprichting in 1818 een omvangrijke collectie uit het Nabije Oosten. Voor archeologen is dat het gebied dat reikt van het huidige Turkije tot en met het Arabisch schiereiland, en van Libanon tot Afghanistan. De meer dan 18.000 voorwerpen bestrijken een periode van ruim dertienduizend jaar. Door de uitwisseling tussen culturen in dit gebied, vormt het Nabije Oosten een onmisbare schakel tussen het oude Egypte en de Grieken en Romeinen. Daarmee is het ook een onmisbare schakel tussen de andere collecties van het Rijksmuseum van Oudheden.

ROM-Ono1

Plan hier je bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden!

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: