Rome-met-kinderen1Een eeuwenoude leugendetector die je vingers eraf bijt, een mini-bioscoop en de spannende verhalen van de gladiatoren… Wie denkt dat er in Rome voor kinderen niets te beleven valt heeft het mis! Er zijn talloze plekken te vinden waar kinderen zich heel goed zullen vermaken. Om nog maar te zwijgen over de schat aan spannende verhalen die er te vertellen zijn… Met deze speciale kaart voor kinderen kun je ze allemaal met gemak vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Bocca della Verità: een eeuwenoude leugendetector

Aan de linkerkant van de porticus van de Santa Maria in Cosmedin, een van de mooiste middeleeuwse kerken van Rome, hangt een groot rond masker van marmer. De grote stenen schijf wordt ook wel de Bocca della Verità genoemd, oftewel de Monde van de Waarheid. De legende gaat dat wanneer een leugenaar zijn hand in de mond steekt, zijn hand zal worden afgebeten… De grote marmeren kop was ooit, in de Romeinse tijd, een putdeksel.

Colosseum: gladiator spelen

Het Colosseum heet eigenlijk het Flavische Amfitheater. In het jaar 72 n.Chr. werd begonnen met de bouw door keizer Vespasianus en in 80 n.Chr. maakte keizer Titus, zijn zoon, het karwei af. In het Colosseum werden allerlei spektakelshows opgevoerd voor het Romeinse publiek. Het bekendst zijn de gladiatorenspelen. De gladiatoren (afgeleid van het Latijnse gladius, wat zwaard betekent) werden getraind om te vechten, tegen elkaar of bijvoorbeeld tegen gevaarlijke dieren. Volgens Cassius Dio, een Romeinse schrijver, werden tijdens het honderd dagen durende feest ter ere van de opening van het Colosseum zeker 9000 dieren gedood in spektakelstukken.

Giardino Zoologico: een dierentuin in Villa Borghese

Villa Borghese is een van de grootste parken van Rome en zit vol geheimen! Het werd aangelegd door Scipione Borghese, een kardinaal die het liet bouwen om er zelf te gaan wonen. De familie Borghese was toen al zo vriendelijk om hun ‘achtertuin’ op feestdagen open te stellen voor het publiek. Tegenwoordig kan iedereen elke dag genieten van het groene park, waar onder andere ook een dierentuin in verstopt zit! De Giardino Zoologico (tegenwoordig ‘Bioparco’ genoemd) is elke dag open tot 18:00, en in het weekend tot 19:00. Kijk even op de website voor actuele openingstijden!

Rome-met-kinderen-2

Cinema dei piccoli: de kleinste bioscoop ter wereld

Het staat in het Guinness Book of Records: de cinema dei piccoli in de Villa Borghese in Rome is de kleinste bioscoop ter wereld. Hier worden verschillende filmvoorstellingen speciaal voor kinderen georganiseerd. Je vindt de mini-bios bij het Casa del Cinema (Viale della Pineta). Neem voor meer informatie een kijkje op de website.

Campidoglio: het verhaal van Romulus & Remus

Bovenop het Capitool, de oudste heuvel van Rome, vind je het Campidoglio, een plein dat werd ontworpen door Michelangelo. Op een zuil staat het beroemdste beeldje van Rome: de wolvin met Romulus en Remus. Deze legendarische tweelingbroers waren de kinderen van de god Mars en Rhea Silvia, een Vestaalse Maagd. Vestaalse Maagden mochten niet trouwen en geen kinderen krijgen, dus haar zwangerschap was een groot schandaal. Rhea Silvia werd gevangen genomen en de kinderen na hun geboorte te vondeling gelegd: de baby’s werden in een mandje aan de rivier de Tiber meegegeven. Een wolvin zou hun redding zijn: zij vond de jongetjes, haalde ze uit het water en gaf ze te eten. Het beeld van de wolvin die Romulus en Remus voedt – de twee jongens die later Rome zouden stichten – is het beroemdste van de heel de stad geworden.

Rome-met-kinderen1De kaart ‘Roma per bambini / for kids’ (met zowel Italiaanse als Engels informatie) is in Rome te koop bij verschillende souvenirshops en kiosken.

Prijs: € 3,00

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: