GiordanoIn 2008 verscheen zijn debuutroman, De eenzaamheid van de priemgetallen, waarmee hij op slag een internationale successchrijver werd. Ook Nederland viel voor Paolo Giordano, de jonge sensatie uit Italië: van zijn debuut werden meer dan 450.000 exemplaren verkocht. Wereldwijd gingen er miljoenen over de toonbank. Zijn tweede roman, Het menselijk lichaam, is net verschenen, en lijkt meer dan een bevestiging van zijn talent.

Het menselijk lichaam vertelt over een tragische missie van Italiaanse soldaten in Afghanistan. Een missie waarbij de oorlog meer een vreemde, ongrijpbare achtergrond dan een dagelijkse realiteit van gevechten is, waar vooral gevochten wordt tegen verveling, verveling die wordt onderbroken door korte avonturen in de vorm van patrouilles en het ontmantelen van bommen.

Ondertussen leren we vooral de mannen kennen van het peloton onder leiding van adjudant René. Mannen die elk worden gekweld door hun eigen problemen – die met de daadwerkelijke oorlog weinig van doen hebben – en die tegen de achtergrond en het decor van de strijd tegen de onzichtbare Afghaanse vijand en de dodelijke verveling hun eigen, innerlijke strijd voeren.

Alessandro Egitto, de legerarts, worstelt met trauma’s uit zijn jeugd, René met de vraag of hij het bij een klant verwekte kindje – in het ‘normale’ leven werkt hij als gigolo om zijn povere soldatensalaris aan te vullen – weggehaald moet worden of niet. We volgen de opgefokte Cederna en de verlegen Ietri, de gekwelde Mitrano en de vreemde Torsu die zich voornamelijk druk maakt om zijn virtuele vriendin.

De kracht van het verhaal gecombineerd met de vertelkracht van Giordano leveren een prachtige roman op, die niet voor niets lovend werd ontvangen in Italië – en nu ook daarbuiten. ‘Trefzeker geschreven’ en ‘zeer fascinerend,’ ‘veel meer dan de bevestiging van een talent,’ schreef de Italiaanse krant La Stampa. ‘Alles in het boek sleept ons mee,’ stond in de recensie van La Repubblica. Een succesvol debuut evenaren, dat is misschien nog wel moeilijker dan een succesvol debuut schrijven. Giordano slaagt, met vlag en wimpel.

VERDER LEZEN:
Het menselijk lichaam

Paolo Giordano
Uitgeverij De Bezige Bij
Paperback editie:
ISBN 9789023477679, € 19,90
Gebonden editie:
ISBN 9789023478348, € 24,90

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: