Uitzicht op de Vesuvius vanuit het oude Pompeii (Foto: Wikimedia)
Uitzicht op de Vesuvius vanuit het oude Pompeii (Foto: Wikimedia)

 

Het verleden van Pompeii is bij velen bekend: het Romeinse stadje werd in het jaar 62/63 voor een groot deel verwoest door een hevige aardbeving en in het jaar 79 bedolven onder puin en as door een uitbarsting van de Vesuvius. Maar hoe zit het met de toekomst van Pompeii? Daarover wordt tegenwoordig druk gediscussieerd.

PRETPARK POMPEII?
Even geleden werd op BBC radio al gedebatteerd over de vraag: ‘Should Pompeii have a theme park?’ door professor Andrew Wallace-Hadrill (tevens directeur van het Herculaneum Conservation Project) en voormalig archeologe Caroline Lawrence. Nu mag iedereen nadenken over de toekomst van Pompeii.

99 IDEEËN
Het Italiaanse Ministerie voor Cultuur (Ministero per i Beni e le Attività Culturali) en de gemeente Pompeii zelf schrijven namelijk een internationale ideeënwedstrijd uit voor de exploitatie van het cultureel erfgoed van Pompeii. Het doel is niet alleen een zo goed mogelijke representatie van dat culturele erfgoed, maar ook om de lokale economie daar op een innovatieve manier bij te betrekken. De hele toeristische en culturele sector van het gebied moet er, kort gezegd, beter van worden. De stad Pompeii zelf moet tegelijkertijd aantrekkelijker, sfeervoller en leefbaarder gemaakt. De inwoners van de stad zouden op die manier gestimuleerd worden om zelf ook deel te nemen aan eventuele nieuwe projecten.

Heb je zelf ideeën? Iedereen kan meedoen: wetenschappers en professionals, maar ook ‘gewone’ geïnteresseerden, als individu of als bedrijf of organisatie. Inzendingen van over de hele wereld zijn welkom.

MEER LEZEN
Lees hier meer over dit project en regels voor deelname. Op de site, genaamd 99 ideas – Call for Italy, vind je ook twee andere projecten met betrekking tot Italiaans erfgoed, waar eveneens wedstrijden voor zijn uitgeschreven. Klik hier voor de Facebookpagina en hier voor Twitterfeed van 99 ideas.

 

5
Huis van de Vettii in Pompeii (Foto: Wikimedia)
4
Het Forum van Pompeii (Foto: Wikimedia)
Een straat in Pompeii (Foto: Wikimedia)
Een straat in Pompeii (Foto: Wikimedia)
2
Forum van Pompeii (Foto: Wikimedia)

 

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: