Japon‘De vergeten eeuw’, wordt hij ook wel genoemd. De invloed van de 18e eeuw is echter verrassend groot geweest. De tentoonstelling Uit de plooi. De 18e eeuw in beweging, die vanaf deze maand te zien is in Museum Het Valkhof in Nijmegen, neemt je mee naar die vergeten eeuw uit de Nederlandse geschiedenis.

UIT DE PLOOI
De diepe plooien die tot dan toe gebruikelijk waren in de damesjaponnen en de stijve mannenpakken, verdwijnen in de 18e eeuw. Maar ook letterlijk genomen raakt ons land in die periode ‘uit de plooi’: men ontplooit zich in politiek en maatschappelijk opzicht, waardoor opvattingen over de rol van vrouw en kinderen en over burgerrechten veranderen. En in geestelijk opzicht: de uitbundige rijkdom van de 17de eeuw maakt plaats voor een meer persoonlijke beleving van het geloof.

Aan de hand van onder andere schilderijen, kleding, zilverwerk, porselein, speelgoed en meubels voert de tentoonstelling je langs het alledaagse leven in de 18de eeuw. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is er eveneens een boek verschenen, geschreven door Joost Rosendaal. Veel van de bijzondere objecten in de tentoonstelling zijn in deze publicatie afgebeeld en besproken. Het boek verschijnt bij uitgeverij Vantilt en is vanaf februari in de museumwinkel en boekhandels te koop (ISBN 9789460041273, introductieprijs €22,50).

Tentoonstelling

 

Uit de plooi

 

ZELF AAN DE SLAG?
Hippe knipkunst, 18de-eeuwse sms’jes in de vorm van een wensbrief: in de Pronkkamer van Museum Het Valkhof kun je sinds afgelopen weekend ook zelf aan de slag met de 18e eeuw, in een speciaal ingerichte tentoonstellingsruimte. Ontdek hoe je eruit ziet in een 18de-eeuwse rok en hoge pruik, maak zelf een kunstig knipwerkje of speel een 18e-eeuws spelletje.

BEZOEKEN
Uit de plooi. De 18de eeuw in beweging
Van 2 februari 2013 t/m 26 mei 2013
Museum Het Valkhof in Nijmegen

Uit de plooi poster

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: