De wijnkelder  van Restaurant Mario. Foto © Restaurant Mario
De wijnkelder van Restaurant Mario. Foto © Restaurant Mario

Iedereen houdt van de Italiaanse keuken, en er zijn maar weinig plaatsen in Nederland waar je geen restaurant zult vinden met een wapperende, groen-wit-rode vlag. Maar er zijn Italianen en er zijn Italianen… Wie zich, midden in de Hollandse polder, echt eens een Romeinse keizer te rijk wil voelen, nestelt zich tussen de druivenranken van Mario Uva.

KWARTELS EN PAUWENVLEES
Italiaanse eetgewoontes: we zijn er steeds meer verzot op geraakt aan deze kant van Europa. Die culinaire gebruiken uit Italië zijn er al sinds de oude Romeinen die, decadent leunend op fluwelen kussens, door slaven gevoerd werden met kwartels, zwanen- en pauwenvlees, terwijl een slavin weelderig een tros druiven boven hun neus liet bungelen. Dit bekende beeld komt waarschijnlijk niet helemaal overeen met de werkelijkheid –  ontbijt en lunch stelden in het oude Rome niet veel voor en alleen aan het einde van de dag werd een behoorlijke maaltijd gegeten. Hoe behoorlijk, dat hing dan weer af van je status en je rijkdom. Maar uitbundige banketten kwamen wel degelijk voor, zeker aan de keizerlijke hoven in Rome. Om zelf eens – zij het zittend op een stoel – te kunnen dineren als een Romeinse keizer, hoef je niet eens naar de eeuwige stad te reizen.

KEIZERLIJK BANKET
We verplaatsen ons naar het nu, en naar het dorpje Neck, even boven Amsterdam. In dat piepkleine plaatsje in de Noord-Hollandse polder vind je, wonderbaarlijk genoeg, een pergola waarlangs druivenranken groeien. Uva, op z’n Italiaans. Het is niet verwonderlijk dat het een Italiaan was die de struiken aanplantte, en bijna symbolisch dat zijn achternaam Uva is. Mario Uva, een begrip in de hele provincie. In 1967 kocht hij dorpscafé Het Anker in Neck over van zijn schoonvader en opende er samen met zijn echtgenote een Italiaans restaurant. De scepter is inmiddels overgedragen aan zoon Alessandro, die zijn vaders werkwijze en filosofie voortzet. Ongeacht je status kun je bij de Uva’s aanschuiven aan een feestelijk banket, dat een Romeinse keizer waardig is.

Een kijkje in de keuken van Restaurant Mario
Een kijkje in de keuken van Restaurant Mario

Dat ondervond ik aan den lijve toen ik, samen met collega-blogger Saskia Balmaekers en op uitnodiging van TravelBird, zelf aan de lange tafel aanschoof bij Mario. Terwijl de volle eetzaal zich vulde met akoestische Italiaanse liedjes en de eerste, heerlijke geuren uit de keuken, proostten wij met een glas prosecco op een vorstelijke avond. We begonnen met wat kleine hapjes – coppa di parma, olijfbitterbal met kalfsragout, ricotta-pasteitje en een cakeje van eekhoorntjesbrood met truffelmayonaise – waarna we ons konden gaan verheugen op de drie koude voorgerechten die nog kwamen. Van een groenteterrine met mozzarella en huisgemaakte pesto naar stukjes kabeljauw en garnaal overgoten met wat kreeftschuim tot aan de stukjes eendenborst met salsa verde; het banket werd met bijna iedere hap rijker.

Pas na al die lekkernijen begonnen we aan de serie warme gerechtjes, die varieerden van risotto met fazant en met pompoen gevulde ravioli tot pappardelle met ragout van hert en het pièce de résistance van het feestmaal: gevulde kwartel in een nestje van krokante tagliolini op een bedje van bospaddenstoelen, geserveerd met venkelpuree, spinazie en een Siciliaans tomaatje. Wie denkt dat er dan geen ruimte meer is voor een toetje, heeft het mis. Het dolce misto bestond uit een stukje ricottataart met een vanillemeringue en een klein bolletje huisgemaakt basilicumijs.

Links: risotto met fazant; rechts: chef Fabrizio draait de verse pasta
Links: risotto met fazant; rechts: chef Fabrizio draait de verse pasta

Nu kan ik me zo voorstellen dat het wat teveel van het goede lijkt. Toch zijn de porties per gerecht niet te groot en word je steeds een fijne, kleine pauze gegund tussen de gangen door. Wij hadden bovendien het geluk dat we tussen de gangen door af en toe mochten genieten van een wandelingetje. Een rondleiding door de keuken, waar chef Fabrizio met indrukwekkende rust bezig was de gerechten te bereiden die ons nog te wachten stonden, maar ook door de mooie wijnkelder, door de B&B-kamers (je kunt bij Mario blijven slapen) en door de trattoria, het kleinere, meer eenvoudige broertje van Restaurant Mario.

SCHUIF OOK AAN!
Status heb je niet nodig om aan te schuiven, hoor ik je denken, maar een beetje keizerlijke rijkdom vast wel. Restaurant Mario is tenslotte een met 14 Gault Millau-punten bekroond restaurant. Toch niet! Je kunt namelijk nu, net als ik, op uitnodiging van TravelBird genieten van een 7-gangen verrassingsmenu van Mario, inclusief wijnen, voor een heel zacht prijsje. De speciale aanbieding van Travelbird geldt op woensdagavond en zondagmiddag en bied je voor slechts € 44,50 (in plaats van € 115,-) zeven heerlijke gangen, begeleid door prosecco, bijpassende wijnen en een afsluitende limoncello. Meer weten? Reserveren? Bekijk hier de details van de aanbieding!
Travelbird aanbieding

WAT & WAAR
Restaurant Mario ligt in het plaatsje Neck in Wormerland. Vanaf Amsterdam is het ca. 25 minuten rijden.

Adres Mario

Restaurant Mario
Neck 15, 1456 AA Wijdewormer

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: