header_boeken

Er is niets leuker dan schrijven, behalve dan misschien lezen. Een perfectie combinatie van deze twee (wat uit de hand gelopen) hobby’s die ik erop nahoud, ontstaat wanneer ik schrijf over schrijven en over schrijvers. Boeken dus, voor wie de draad kwijt is.

Begin Januari presenteerde uitgevend Nederland tijdens Vers voor de Pers in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam de geplande titels voor het aankomend (voor)jaar. Een feest om naar toe te gaan voor een (schrijvende) boekenliefhebber, waarna je je kunt gaan verheugen op wat er allemaal komen gaat.

Met een hoofd en tas vol boektitels liep ik de deur uit. En omdat je samen verheugen veel leuker is dan alleen, vandaag een lijstje met 15 titels die ik tegenkwam, en waar ik naar uitkijk. De boeken op deze lijst worden na verschijning uiteraard allemaal besproken op Orpheus Kijkt Om!

p.s. ik bezocht de boekenbeurs samen met collega Saskia Balmaekers van Ciao Tutti, het grootste (en leukste) Italië-blog van Nederland. Wil je (ook) weten naar welke Italiaanse boektitels zij uitkijkt? Breng dan ook een bezoekje aan Ciao Tutti!

 

> De shortlist

De Canon van Rome
De canon van Rome
De canon van Rome belooft een verzameling te zijn van vijftig meest opvallende, belangrijke en leuke verhalen uit de eeuwige stad. ‘Een must voor iedereen die zich voor geschiedenis of voor Rome interesseert,’ zegt de aankondiging. Ik ben benieuwd!

Uitgeverij BBNC
ISBN 9789045314426
Verschijnt: 15/03/2013
€ 9,95

De kinderjaren van Jezus
De kinderjaren van Jezus

J.M. Coetzee
De nieuwe roman van J.M. Coetzee heet De kinderjaren van Jezus. Net als in Wachten op de barbaren schept hij hierin volgens de uitgever ‘een universum dat ons volledig boeit, raakt en opslokt.’

Uitgeverij Cossee
ISBN 9789059363885
Verschijnt: 01/02/2013
€ 19.90

De Afvallige
De afvallige
Jan van Aken

Jan van Aken komt met een nieuwe historische roman, over de afvallige Romeinse keizer Julianus. ‘Geestig, spannend en scherpzinnig tegelijk,’ is de belofte. We wachten af!

Uitgeverij Querido
ISBN 9789021446486
Verschijnt: februari 2013
€ 19,95

Julianus de laatste heidense keizer
Julianus de laatste heidense keizer
Marcellinus

Emeritus hoogleraar Latijn aan de Universiteit van Amsterdam Daan den Hengst (1939) vertaalde eerder de keizersbiografieën van Suetonius. Nu heeft hij zich gestort op het werk van de laatste grote Romeinse historicus, Ammianus Marcellinus. Ammianus schreef in zijn Res Gestae (390 n.Chr.) met bewondering over keizer Julianus, zonder diens zwakke kanten te verdoezelen.

Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN 9789025370466
Verschijnt: 09/04/2013
€ 39,95

De bijbel van de kunst
De Bijbel van de Kunst
Chiara De Capoa

Bijna alle grote meesters in de kunst putten in het verleden uit het Oude en Nieuwe Testament. Chiara De Capoa duikt dieper in deze wereld van christelijke tradities en onderzoekt hoe ze in de kunst steeds weer opnieuw zijn geïnterpreteerd.

Uitgeverij De Bezige Bij / Ludion
ISBN 9789461300898
Verschijnt: februari 2013
€ 34,90

Dominicus Rome
Stedengids Rome
Henk van Gessel

Hoewel ik me normaal gesproken misschien niet in het bijzonder zou verheugen op een nieuwe uitgave van een reisgids, is dat bij de te verschijnen Dominicus-gids van Rome wel degelijk het geval. Voor deze uitgave, waarin bijna drieduizend jaar Romeinse geschiedenis tot leven komen, mocht ik namelijk de eindredactie verzorgen. Een aanrader!

Gottmer Uitgevers / Dominicus
ISBN 9789025753085
Verschijnt: voorjaar 2013
€ 16,95

Geef me duizend en een zoenen
Geef me duizend en een zoenen & Pluk de dag
Mark Pieters en Patrick De Rynck

Mark Pieters en Patrick De Rynck zochten de mooiste liefdesverhalen van Griekse en Romeinse auteurs en zetten ze op een rij in Geef me duizend en een zoenen – van Dido en Aeneas tot Echo en Narcissus, van Amor en Psyche tot Hero en Leander. Daarnaast maakten ze een collectie de meest puntige uitspraken, van Homerus tot de keizers van Rome, voor dagelijks gebruik met de veelzeggende titel Pluk de dag!

Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN 9789025370367
Verschijnen: mei 2013
€ 10

En de mens schiep god
En de mens schiep God
Selina O Grady

Waarom werd uit al die duizenden godsdiensten die bloeiden in de begindagen van het Romeinse rijk, uitgerekend het Christendom uiteindelijk gekozen als de enige ware godsdienst? Waarom niet Apollonius, Boeddha, Confucius? Ik ben benieuwd naar de antwoorden van Selina O’Grady op deze grootse vragen…

Uitgeverij Omniboek
ISBN 9789059778436
Verschijnt: 15 maart
€ 22,50

Mijn leven is mooier dan literatuur
Mijn leven is mooier dan literatuur
Jannah Loontjens

Hoewel op het eerste gezicht misschien enigszins off topic, kijk ik ook uit naar deze titel. Het klopt dat ‘steeds meer mensen de wens koesteren te publiceren; gedichten, blogs, romans of memoires’ En dankzij de nieuwe media wordt er ook veel meer geschreven. Dit blog is daar natuurlijk slechts een voorbeeld van. Hoe Loontjens de uiteenlopende kanten van het lezen en schrijven ziet, hoop ik in maart te kunnen lezen.

Uitgeverij Ambo/Anthos
ISBN 9789026326707
Verschijnt: maart
€ 19,95

Het Venetiaans Verbond
Venetiaans verbond
Marina Fiorato

Af en toe moet je een heerlijk historisch maar fictief verhaal lezen. Bij voorkeur een die zich afspeelt in Italië. Venetiaans verbond speelt in het Venetië van 1576, vijf jaar na de nederlaag van het Ottomaanse Rijk. De beroemde architect Palladio speelt een hoofdrol, dus dat kan eigenlijk niet mis gaan!

Uitgeverij Artemis
ISBN 9789047203582
Verschijnt: 16/05/2013
€ 19,95

Overpeinzingen
Overpeinzingen
Marcus Aurelius

Tijdens zijn veldtochten hield de Romeinse keizer/filosoof Marcus Aurelius een dagboek bij. Zijn Overpeinzingen worden dit jaar opnieuw uitgebracht door Ten Have.

Uitgeverij Ten Have
ISBN 9789020208726
Verschijnt: mei 2013
€ 16,95

De stilte van dieren
De stilte van dieren
John Gray

In De stilte van dieren betoogt filosoof John Gray dat, hoewel wij gewend zijn mythen te zien als oude, onderhoudende verhalen over ons bestaan, ook de moderne mens mythen nodig heeft.

Uitgeverij Ambo/Anthos
ISBN nog onbekend
Verschijnt: maart 2013
€ 19.95

Styx
Styx
Peter Pontiac

Hier volstaat een (verkorte) weergave van de aankondiging van Podium: ‘Pontiac is gefascineerd door wat hij zelf een ‘memento moricomplex’ noemt. De menselijke neiging om praten over de dood te vermijden boeit hem mateloos. Op de vraag ‘Waarom in godsnaam een boek over de dood?’ antwoordt Pontiac met de vaststelling dat als Blauwe Fedde, zoals men Magere Hein in zijn geliefde Friesland noemt, hem komt ophalen er sprake zal zijn van een gelijkspel: ‘Hij heeft mij dan misschien, maar ik had hém, en eerder!’ De dood is gewaarschuwd.

Uitgeverij Podium
ISBN 9789057596414
Verschijnt: 15/05/2013
€ 25,00

Geschiedenis is overal
Geschiedenis is overal!

Een boek waarin historici laten zien hoe grote gebeurtenissen en ogenschijnlijk onbeduidende objecten, personen en voorvallen gebruikt kunnen worden om iets te vertellen over ons verleden.

Uitgeverij Wereldbibliotheek
ISBN 9789028425200
Verschijnt: Augustus 2013
€ 17,90

Mythologie voor in bed, op het toilet of in bad
Mythologie voor in bed, op het toilet of in bad
Lenneke van de Burg

Griekse goden en helden lijken vaak net gewone mensen, met hun zwakheden, passies en gevoelens. Toch beïnvloedden zij vanaf hun berg Olympus wat er zich op de aarde afspeelde. De verhalen daarover zijn wereldberoemd geworden. In Mythologie voor in bed, op het toilet of in bad vind je een aantal van de bekendste vertellingen over de twaalf Olympische goden, halfgoden, helden en andere mythologische figuren.

Uitgeverij BBNC
ISBN 9789045314020
Verschijnt: februari 2013
€ 9,95

Doe mee met de conversatie

9 reacties

 1. Met veel belangstelling lees ik alle informatie op Orpheus kijkt om, maar ik vind het lettertype niet zo duidelijk leesbaar. Ligt dat aan mij of hebben meer volgers daar last van?

  1. Beste Bianca,

   Heel veel dank voor je belangstelling en voor je feedback! Ik heb al wel een keer een vergelijkbare opmerking gekregen. Kun je me misschien nog laten weten of het om het lettertype of de lettergrootte gaat?

   Dank!

   1. Ha!
    Inderdaad, ik heb hetzelfde probleem. Misschien ligt het aan mijn (verouderde) browser, want op mijn laptop gaat het beter, maar hier op de werk pc lijkt het net alsof je letters leest die niet helemaal goed gedrukt zijn (delen van letters vallen weg). Ik denk dus dat het aan het lettertype ligt, maar de lettergrootte mag ook wel iets groter wat mij betreft.

    Groetjes!

   1. Het is nu veel beter geworden, maar ik denk dahet lettertype is dat niet prettig leest ondanks dat hij wel bij het thema past.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: