In Rome liggen de verhalen uit het verleden letterlijk op straat. Aan de hand van straatnamen die je op de bordjes – sinds 1814 van marmer dankzij paus Pius VII – kunt lezen, wandel je de geschiedenis van de eeuwige Stad letterlijk achterna. Vrijwel iedere via, vicus of viale is wel vernoemd naar een persoon of gebeurtenis die het leven van de stad Rome op de een of andere manier getekend heeft…

Vandaag lopen we over de Via Monte Tarpeo: een straat die je meeneemt daar de prille beginjaren van Rome.

Het Capitool door Giovanni Battista Piranesi
Het Capitool door Giovanni Battista Piranesi

Aan de zuidelijke kant van het Capitool, een van de vroegst bewoonde en versterkte zeven heuvels van Rome, loopt een straatje dat de naam Via Monte Tarpeo draagt. De weg leidt omhoog naar de Tarpeïsche Rots, een plek met een lang en bloedig verleden.

Tarpei aangevallen door Tatius' soldaten, Il Sodoma (1477)
Tarpeia aangevallen door Tatius’ soldaten, Il Sodoma (1477)

Kort na de stichting van de stad ondervonden de allereerste Romeinen allerlei problemen met het opbouwen, verdedigen en beschermen van hun prille nederzetting. Toen ze bijvoorbeeld een tekort aan vrouwen hadden om de stad te bevolken, roofden ze simpelweg de meisjes van de het buurvolk der Sabijnen.

Titus Tatius, de koning van de Sabijnen, vatte het plan op de Romeinen aan te vallen. Hij moest echter een list verzinnen om de versterkte burcht waar zij zich verschransden – het Capitool – in te nemen. De dochter van de bevelhebber van de burcht, Tarpeia, een Vestaalse Maagd, werd door de Sabijnse koning omgekocht met goud. Zij zou de gewapende troep Sabijnen via een onopvallende poort binnenlaten. Nadat ze haar belofte was nagekomen werd ze gestraft en van de rots afgesmeten die nog altijd haar naam draagt.

Volgens oude Romeinse wetten, opgesteld in de 5e eeuw v.Chr., ondergingen verraders en andere misdadigers hetzelfde lot als Tarpeia. Voor zover bekend is in 43 n.Chr. voor het laatst een crimineel van de rots afgeduwd, daarna werd de straf verboden.

De rots zelfs is niet meer te zien, maar bevond zich waarschijnlijk ongeveer op de plek waar nu de Via Monte Tarpeo loopt.

 Via Monte Tarpeo 00186, Roma

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: