Vandaag in het jaar 1503 werd in Parma, Italië, Girolamo Francesco Maria Mazzola geboren, de schilder die bekend werd onder de naam Parmigia(ni)no. Parmigianino is Italiaans voor ‘de kleine Parmezaan’, waarmee uiteraard niet de kaas wordt bedoeld: in dit geval betekent het simpelweg ‘een inwoner van Parma’.

De kunstwerken van Parmigianino zijn geschilderd in een maniëristische stijl – een klassieke schilderstijl die de principes van de renaissance nog verder doorvoerde. Kunstenaars in die stroming wilden hun figuren nog meer verfraaien door ze uit te rekken en in elegante, gedraaide en ingewikkelde houdingen weer te geven.

Parmigianino beschilderde tijdens zijn korte leven (hij werd 37 jaar) menig doek en kerkkapel. Wie zijn fresco’s en schilderijen op doek bekijkt, komt meer dan eens een charmante putto tegen, mollige kinderfiguurtjes die al dan niet Cupido (Amor) moeten voorstellen. Ter gelegenheid van zijn verjaardag vandaag een overzichtje van de ‘Cupido’s’ van Parmigianino.

Amor of Cupido, 1533. Kunsthistorisches Museum Gemäldegalerie
Cupido (1533)

 

Venus neemt Cupido de wapens af (1524)
Tekening: Venus neemt Cupido de wapens af (1524)

 

Fresco's in Fontanellato: onderdeel van de serie 'Diana en Actaeon' (1524)
Fresco’s in Fontanellato: onderdeel van de serie ‘Diana en Actaeon’ (1524)

 

Fresco's in Fontanellato: onderdeel van de serie 'Diana en Actaeon' (1524)
Fresco’s in Fontanellato: onderdeel van de serie ‘Diana en Actaeon’ (1524)

 

Putto in de koepel van de San Giovanni Evangelista in Parma (1520)
Putto in de koepel van de San Giovanni Evangelista in Parma (1520)

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: