Hoewel nergens expliciet vermeld staat dat ze met z’n drieën kwamen – Matteüs schrijft slechts dat ‘enige wijzen van het Oosten’ aankomen in Jeruzalem – viert een groot deel van de (christelijke) wereld vandaag Driekoningen – de aankomst van Caspar, Balthasar en Melchior bij de kribbe van Jezus. Zij zagen een ster en besloten dat hen daarmee de geboorte van een bijzonder kind was aangekondigd.

Ze ondernamen de lange reis naar de stal, om vervolgens in eerbied neer te knielen bij de kribbe waarin Jezus was geboren en de geschenken aan te bieden die ze hadden meegenomen (goud, wierook en mirre): ‘En ziet, de ster, die zij in het oosten gezien hadden, ging hun voor, totdat zij kwam en stond boven de plaats, waar het Kindeken was.’

Zoals aangekondigd zullen we de komende tijd af en toe werken uit de collectie van het Rijksmuseum de revue laten passeren. Vandaag is uiteraard een werk gewijd aan Driekoningen van toepassing.

De Nederlandse schilder Geertgen tot Sint Jans, ook wel Gerrit van Haarlem geheten, liet zich aan het einde van de 15e eeuw inspireren door het verhaal van Matteüs. Het kunstwerk is onderdeel van de collectie van het Rijksmuseum van Amsterdam, dat over 90 dagen de deuren weer zal openen voor het publiek!

De aanbidding der koningen, Geertgen tot Sint Jans (1480)
De aanbidding der koningen, Geertgen tot Sint Jans (1480), © Rijksmuseum

 

 

 

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: