Er is een beeld van de ideale stad, een schilderij dat dateert uit de renaissance, waarvan men niet weet door wie het is gemaakt, of waarom. Het beeld is een verhaal, een wetenschappelijke blik en een filosofische visie in een, dat zie je wel meteen.

Zicht op de ideale stad, Bartolomeo di Giovanni Corradini (Walters Art Gallery Baltimore)

Het schilderij is afkomstig uit het Urbino van de renaissance, van het hof van graaf Federico da Montefeltro, om precies te zijn. Het is tevens het middelpunt van een tentoonstelling in de Galleria Nazionale delle Marche, waar het werk voor het eerst naast een ander bekend schilderij van een ‘ideale stad’ hangt, dat in bruikleen is van de Walters Art Gallery in Baltimore. Op deze manier wordt er een poging gedaan meer grip te krijgen op dat vreemde concept van de ideale stad, zoals men dat in de renaissance ontwikkelde.

De tentoonstelling omvat verder nog 50 werken – waaronder schilderijen, sculpturen, tekeningen – waarop het florerende Urbino van de renaissance op de een of andere manier is verbeeld. Uit de Vaticaanse Musea is speciaal voor de gelegenheid een tekening van Rafael overgekomen. Hieronder een kijkje in de grote collectie van de tentoonstelling!

De ideale stad, onbekende schilder
Het wonder van San Zanobi, Domenico Veneziano
Verhalen van San Bernardino - Het wonder van het doodgeboren kind, Bottega del 1473
Verhalen van San Bernardino, Bottega del 1473
Verhalen van San Bernardino - de genezing van Nicola di Lorenzo, Bottega del 1473

La Città Ideale
L’utopia del Rinascimento a Urbino tra Piero della Francesca e Raffaello
t/m 8 juli

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Onbekende meester? Het is toch van (de school van) Piero della Francesca, de ideale stad? Althans volgens het museum van Urbino wel toen ik er destijds was ….

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: