Over het algemeen worden Griekse en Romeinse goden, godinnen en mythen beschouwd als heel oud nieuws waar niemand meer op zit te wachten. Een keer per jaar worden ze echter allemaal opgetrommeld om ze op allerlei mogelijke manier nieuw leven in te blazen, tijdens de Week van de Klassieken. Vandaag is de eerste dag van de vijfde editie van de Week van de Klassieken, die nog zal duren tot en met 26 april.

Hoe wordt dat ‘nieuw leven inblazen’ aangepakt? Met lezingen, een Pubquiz, rondleidingen, theaterworkshops en speciale activiteiten voor kinderen. Maar er is ook de Grote Ken-je-Klassiekenquiz en er staan twee tentoonstellingen op het programma om jong en oud kennis te laten maken met de klassieke oudheid. De Week wordt georganiseerd door het Allard Pierson Museum, Museum Het Valkhof, het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar.

De genoemde musea organiseren tientallen activiteiten. Zo zijn er lezingen door classici en archeologen waaronder Fik Meijer, Piet Gerbrandy en Jona Lendering, en vindt 20 april in Leiden de finale plaats van de Grote Ken-je-Klassieken-quiz voor gymnasiasten. Alle deelnemende musea organiseren bovendien aankomend weekend een speciaal kindercollege over de goden van de Grieken en de Romeinen.

Deze week iets ondernemen in het kader van de Week van de Klassieken? Hieronder vast een paar tips! Kijk voor een volledig overzicht van de agenda op de website van de Week van de Klassieken.

 

Toneelgroep De Appel speelt Herakles
Herakles is de nieuwe theatermarathon van Toneelgroep De Appel, opvolger van de succesvolle theatermarathons Tantalus, Odysseus en Tuin van Holland. Een marathonvoorstelling in 9 delen, inclusief lunch en diner.

Herakles, Toneelgroep De Appel
Appeltheater Den Haag
22 februari – 27 mei (+ extra voorstellingen in het najaar)

 

Het Valkhof toont de schoonheid van godinnen
Aphrodite, Venus, Ishtar, Hathor: de godin van de liefde en schoonheid was in de oudheid onder vele namen bekend. Nog steeds associëren we haar met verliefd zijn, plezier, vrolijkheid en vrouwelijkheid. Toch hebben liefde en schoonheid ook andere kanten. Het verdriet om een verloren liefde, angst om aan schoonheid te verliezen of jaloezie zijn slechts een paar voorbeelden hiervan.

Waarom godinnen zo mooi zijn
Museum Het Valkhof Nijmegen
Tot en met 12 augustus

 

Monsters in het Allard Pierson Museum
Wie tijdens de Week van de Klassieken een bezoek brengt aan het Allard Pierson Museum, mag gratis de MPR-tour ’12 Monsters’ meenemen: een tocht (met een knipoog) langs mythische monsters en andere randfiguren uit de oudheid.

MP3-tour: 12 Monsters
Allard Pierson Museum
T/m 26 april

 

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: