Frans-Hals

Een confrontatie van meesterschilders: Frans Hals ontmoet tijdgenoten en voorgangers als Titiaan, Rembrandt, Rubens, Van Dyck en Jordaens.

Het Frans Hals Museum bestaat dit jaar 100 jaar en dat wordt gevierd! Onder andere met de bijzondere tentoonstelling Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan.

Over de tentoonstelling
Frans Hals’ leermeester Karel van Mander adviseerde jonge schilders om een eigen schilderstijl te ontwikkelen die of heel precies (‘net’) was, zoals Breughel, of juist heel grof (‘ruw’), zoals Titiaan en Tintoretto. Frans Hals koos voor een ruwe manier. Ook in de olieverfschetsen van Rubens en Van Dyck is een ‘ruwe’, virtuoze penseelstreek goed te zien. Daarnaast wordt duidelijk hoe dicht Hals zijn Antwerpse voorgangers naderde in de formele portretkunst.

Een levendige selectie genrewerken toont werken van Hals met zijn virtuoze penseelwerk en de mimiek van zijn lachende figuren, naast soortgelijke stukken van onder anderen Van Baburen, Jordaens en Van Dyck. Ook Hals’ grote groepsportretten gaan de dialoog aan met tijdgenoten. Het spectaculairst is wellicht de  confrontatie van Hals’ laatste groepsportretten met de enige meester die op dat moment met eenzelfde bravoure durfde te schilderen: de late Rembrandt.

De schilderijen zijn afkomstig uit onder andere the National Gallery in Londen, het Prado in Madrid, het Louvre in Parijs en diverse particuliere collecties.

Bezoeken?
Frans Hals. Oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan
t/m 28 juli te zien in het Frans Hals Museum, Haarlem
Plan hier je bezoek aan de tentoonstelling!

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: