Bijzondere kunstschatten uit de museale depots van Florence zijn tijdelijk te bewonderen, tijdens de tentoonstelling Il mito, il sacro, il ritratto in de Galleria Palatina.

VERZAMELWOEDE
De beroemde Florentijnse familie De’ Medici was een familie van verzamelaars. In de loop der eeuwen legden ze een verbluffende collectie aan van ontelbaar veel kunstschatten, die ze uiteindelijk aan de stad Florence schonken ‘om de staat te sieren, voor publiek gebruik en om de nieuwsgierigheid van buitenlanders te wekken.’
Omdat er, dankzij die verzamelwoede van de De’ Medici, simpelweg teveel kunstschatten in Florence zijn, liggen veel werken maar wat te verstoffen in de depots van musea. Een deel van die collectie is nu tijdelijk te zien in de Galleria Palatina in Florence, tijdens de tentoonstelling Il mito, il sacro, il ritratto.
MYTHE, BIJBEL, PORTRET
Aan de hand van 19 schilderijen (uit ca. 1560-1650) kun je niet alleen de kunsthistorische ontwikkeling volgen, maar ook de verhalen achter de schilderijen, die vertellen van de palazzi en villa’s waarvan ze ooit de muren sierden, van de adellijke lieden die de opdracht gaven om ze te schilderen of die ze aankochten op antiekmarkten. De kunstwerken zijn voor de tentoonstelling ingedeeld naar drie thema’s: klassieke mythologie, bijbels verhalengoed en de portretten.
We beginnen met de mythen. De meeste aandacht gaat ongetwijfeld uit naar het monumentale kunstwerk van Hercules en de Hydra van Lerna, gemaakt door Guido Reni (1638-1640). Het is afkomstig uit de collectie van kardinaal Giovan Carlo, in wiens Casino Mediceo aan de Via della Scala het ooit hing. De held Hercules, symbool van kracht en een favoriete klassieke held van de familie De’ Medici, is ook degene die spirituele reis langs de hemelse sferen begeleid, die volgt in de vijf Kamers van de Planeten. De ruimtes werden versierd met fresco’s door Pietro da Cortona. Een ander exemplum virtutis (voorbeeld van dapperheid) wordt gegeven in twee schilderijen waarop Tarquinius en Lucretia staan afgebeeld, gemaakt door Simone Pignoni.
De tentoonstelling vervolgt in een tweede deel, gewijd aan het bijbelse verhalengoed. Onderwerpen uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament, zoals verbeeld door Vlaamse schilders als Frans Floris (1540) en Italiaanse kunstenaars als Artemisia Gentileschi en Jacopo Ligozzi, komen aan bod.
Het gedeelte gewijd aan de portretten wordt ingeleid door een eerbetoon aan Don Lorenzo de’ Medici, zoon van Ferdinand I en Christine van Lorraine. Hij was een kunstliefhebber pur sang en trad op als patroon van de grootste kunstenaars van zijn tijd. Hij gaf zelf opdracht voor veel werken, veelal om zijn Villa della Petraia te sieren. De portretten die volgen zijn de sluiten het geheel mooi af. Het portret was voor de De’ Medici het medium bij uitstek om familieverhoudingen of politieke banden uit te drukken, of om de morele waarden van de geportretteerde te benadrukken.
DE TENTOONSTELLING BEZOEKEN
Il mito, il sacro, il ritratto
T/m 31/08/2013
Galleria Palatina, Florence
kaartjes verkrijgbaar bij de ingang
(maandag gesloten)