toneel-in-de-oudheid-5698De oude Grieken hielden van theater. Ze vonden dat de echte wereld wel wat weg heeft van een theater, dat het leven net een parodos is: de gang waardoor het koor op- en afkwam. In het antieke Athene was het bijwonen van de jaarlijkse theaterfestivals zelfs het hoogtepunt van het jaar.

Er zijn Atheense tragedies en 12 komedies overgeleverd – een prachtige erfenis uit de Oudheid. Veel van die toneelstukken raken aan tijdloze thema’s en worden tot op de dag van vandaag opgevoerd. Niet voor niets staat de Week van de Klassieken dit jaar helemaal in het teken van ‘theater’.

Ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van het Nederlands Klassiek Verbond is er onlangs een fraai jubileumboek verschenen: Toneel in de Oudheid. Tijdens de Week van de Klassieken, die nog tot 15 maart duurt, geldt een speciale actieprijs van € 19,95 (reguliere prijs: € 24,50).

In het boek wordt een overzicht gegeven van de ontwikkeling en de resultaten van het Oudgriekse toneel. Aan de hand van talrijke originele citaten en afbeeldingen krijgen de lezers een kijk op de toneelpraktijk van weleer en maken ze kennis met het leven en werk van de drie belangrijkste tragediedichters en twee komedieschrijvers.

Daarnaast zijn er drie opstellen opgenomen over het Romeinse toneel en auteurs, die zich voor het merendeel lieten inspireren door hun Griekse voorbeelden. Met name aan de Latijnse comici danken we onze kennis over de latere ontwikkeling van het Griekse blijspel, terwijl de treurspelen van Seneca laten zien hoe eenzelfde onderwerp heel anders geïnterpreteerd kan worden.

Tragediemaskers: mozaïek uit de 2e eeuw n.Chr.
Tragediemaskers: mozaïek uit de 2e eeuw n.Chr.

 

Het jubileumboek Toneel in de Oudheid is een uitgave van het Nederlands Klassiek Verbond en maakt deel uit van de jubileumactiviteiten ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het NKV. Het boek is geschreven door de classicus/vertaler Hein van Dolen en bevat bijdragen van Wolfgang de Melo (University of Oxford), Hans Smolenaars (Universiteit van Amsterdam) en Patrick Gouw (Universiteit Leiden).

Toneel in de Oudheid is nu verkrijgbaar in de museumwinkels van het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden), het Allard Pierson Museum (Amsterdam), het Valkhof (Nijmegen) en bij Tresoar (Leeuwarden). In het kader van de Week van de Klassieken geldt een speciaal aanbod: t/m 1 april a.s. betaal je slechts € 19,95

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: