De Santa Maria Scorziata in Napels, in puin na een verwoestende brand in 2012 (Foto: Wikimedia)
De Santa Maria Scorziata in Napels, in puin na een verwoestende brand in 2012 (Foto: Wikimedia)

 

Op de dag dat de Kerk weer even wereldnieuws is, vandaag aandacht voor 200 vergeten kerken. Je vindt ze in het oude centrum van Napels, dat als geheel op de Unesco Werelderfgoedlijst is geplaatst, maar een bezoek brengen aan deze kerken kan in de meeste gevallen niet meer.

Vorige maand vroeg de Italiaanse krant Il Corriere della Sera aandacht voor de betreurenswaardig slechte staat waarin veel het culturele erfgoed van Napels verkeert – monumenten, palazzi en vooral: kerken. De reportage bracht aan het licht dat er zeker 200 kerken in het centrum van Napels zijn te vinden die door achterstallig onderhoud gesloten of inmiddels compleet verlaten zijn.

Sommige kerken lijken plotseling achtergelaten, terwijl restauratiewerkzaamheden in volle gang waren. Het geld was op, of fondsen bleken ineens toch niet beschikbaar, is vaak het commentaar. Andere kerken zijn al zozeer vergeten dat kunstwerken en kostbare voorwerpen letterlijk van de muren en van het altaar zijn weggeroofd.

Klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken (Italiaans gesproken).
Klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken (Italiaans gesproken).

 

Volgens de reportage van de Italiaanse krant – tevens in verkorte vorm in het Engels te lezen in The Art Newspaper – is de verwaarlozing voornamelijk te wijten aan mismanagement van de kant van zowel de (lokale) regering als de kerk zelf. Inwoners van de stad zijn zo teleurgesteld over manier waarop er met ‘hun’ erfgoed wordt omgegaan, dat er even geleden een petitie rondging – getekend door verschillende verenigingen en door 60 vooraanstaande intellectuelen uit Napels – waarin werd opgeroepen de stad van Unesco’s lijst te laten verwijderen. Het is immers enkel op papier cultureel erfgoed van belang.

 

 

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: