Wandelingen in Rome

Wees je eigen gids met deze makkelijk te volgen routes, voorzien van achtergrondinformatie over wat je onderweg allemaal tegenkomt en vol leuke adresjes om te eten en drinken. Verkrijgbaar via Ciaotutti.nl, als PDF (voor je tablet, pc, smartphone of laptop) en als papieren gidsjes!

 

Ciao-tutti-City-Walk-Heilig-Jaar-Rome-378x533

Speciaal voor het Jubeljaar 2016: naar het graf van Petrus

Al eeuwenlang reizen pelgrims naar Rome. Vooral de Sint-Pieter, gebouwd op het graf van Petrus, is een belangrijke bestemming. Als de pelgrims uit het noorden na een maandenlange reis, die niet zonder gevaren was, een glimp opvingen van de Porta del Popolo wisten ze dat ze hun bestemming bijna hadden bereikt. Vanaf daar doorkruisten ze de stad richting de Sint-Pieter.

Nog altijd is Rome een populaire bedevaartsbestemming. Tijdens het door paus Franciscus afgekondigde Bijzondere Jubeljaar van Barmhartigheid, van 8 december 2015 tot 20 november 2016, zal Rome vele pelgrims verwelkomen.
Met deze City Walk verken je als moderne pelgrim de route die miljoenen anderen door de eeuwen heen hebben afgelegd, van het Piazza del Popolo tot aan de Sint-Pieter. De laatste kilometers op weg naar het grootse einddoel leiden je langs middeleeuwse kerken met prachtige schilderijen, straten waar pelgrims tastbare herinneringen aan hun reis kochten en waar ze op hun beurt herinneringen achterlieten.

Bestel deze stadswandeling als digitale gids voor € 2,99, of als papieren gids voor € 4,99 op Ciaotutti.nl

 

Rome-450x600Reis terug naar Klassiek Rome

Het verhaal van de opkomst, bloei en val van het Romeinse rijk fascineert ons al eeuwen. Dit verhaal komt pas echt tot leven wanneer je door Rome wandelt, langs de ruïnes die herinneren aan de tijd van de Romeinse republiek (509-27 voor Christus), met Julius Caesar en het opbloeiende Forum Romanum, aan de tijd van de keizers (vanaf 27 voor Christus), met de eerste imperator Augustus en het Colosseum, tot aan de tijd van de eerste christelijke keizer Constantijn (vierde eeuw), waarmee de laatste fase van het klassieke Rome wordt ingeluid.

In die tijd wist Rome haar rijk steeds verder uit te breiden. De stad veranderde dankzij de rijkdommen die de toestroom van buit en belasting met zich meebracht. En niet alleen het uiterlijk van Rome veranderde; dankzij de komst van buitgemaakte slaven, ambitieuze provincialen en talloze handelaren werd ook de bevolking van de stad steeds gemêleerder. Rome groeide langzaam uit tot een metropool die zijn weerga niet kende. Via deze wandeling maak je kennis met het machtige Rome van weleer.

Bestel deze stadswandeling als digitale gids voor € 2,99, of als papieren gids voor € 4,99 op Ciaotutti.nl

 

Ciao-tutti-City-Walk-Monti-Rome-2016-378x533Ontdek de hippe wijk Monti

De wijk Monti is een van Romes best bewaarde geheimen. De meeste toeristen bezoeken het Colosseum, de Santa Maria Maggiore en Il Quirinale maar vergeten daarbij de wijk die precies tussen deze belangrijke bezienswaardigheden ligt ingeklemd: Monti. Daarmee missen ze een van de meest charmante woonwijkjes die je in het oude centrum van Rome nog kunt vinden.

Ooit was dit de Subura, een dichtbevolkte en arme volkswijk in het Rome van de oudheid, vol sjacheraars en prostituees. Ook in de afgelopen decennia was Monti vooral een volkswijk, maar vandaag de dag wordt de buurt bevolkt door kunstenaars, ambachtslieden, designers, architecten en schrijvers, die voor een creatieve bohemiensfeer zorgen. De wijk heeft, ondanks de inmiddels flink gestegen huizenprijzen, altijd een shabby chic karakter weten te behouden en is the place to be voor wie op zoek is naar vintage, handwerk, alternatieve modeboetieks, hippe cafés, wijnbars en restaurants en street food van de beste kwaliteit. In deze wandeling krijg je the full Monti: een hele dag in een van de hipste wijken van Rome.

Bestel deze stadswandeling als digitale gids voor € 2,99, of als papieren gids voor € 4,99 op Ciaotutti.nl

 

Ciao-tutti-City-Walk-Rome-Spaanse-Trappen-Piazza-del-Popolo-378x533Spaanse Trappen & Piazza del Popolo

Voor deze Ciao tutti City Walk bewerkte ik enkele hoofdstukken uit Via Roma. Word wegwijs in een stukje Rome dat door bijna niemand wordt overgeslagen, maar waarvan tegelijkertijd vaak maar weinig geschiedenis bekend is. Van de beroemde Spaanse Trappen wandel je, via wat omwegen, naar het Piazza del Popolo. Onderweg maak je onder andere kennis met het Rome van Bernini, van de Grand Tour en van Federico Fellini. Handig: nderweg word je meteen gewezen op de leukste en lekkerste adresjes voor een cappuccino, gelato of pranzo.

Bestel deze stadswandeling als digitale gids voor € 2,99 op Ciaotutti.nl (binnenkort ook verkrijgbaar als papieren gids)

 

Ciao-tutti-City-Walk-Rome-getto-Tibereiland-378x533Het oude getto & het Tibereiland

Wandel door een prachtig, maar niet zo bekend stukje Rome: het voormalige getto, ingeklemd tussen het Largo di Torre Argentina en de Tiber. Maak kennis met de geschiedenis van deze unieke plek, met de mooiste fontein van Rome, de schitterende synagoge, de heerlijkste restaurantjes met Romeins-joodse specialiteiten en het ‘schip in de Tiber’.

Bestel deze stadswandeling als digitale gids voor € 2,99, of als papieren gids voor € 4,99 op Ciaotutti.nl

 

Ciao-tutti-City-Walk-Testaccio-425x600Rome voor foodies: de wijk Testaccio

De Romeinse wijk Testaccio is een waar paradijs voor foodies. Deze volksbuurt, die door toeristen vaak wordt overgeslagen tijdens een bezoek aan Rome, maar die door de Romeinen veel en vaak wordt bezocht, is het kloppend hart van de Romeinse keuken. Dankzij de grote markt, de vele restaurants, delicatessenzaken en de lange culinaire geschiedenis is Testaccio the place to be als je écht van Rome wil proeven!

Ook op cultureel gebied laat de wijk van zich horen. Het Campo Cestio, het kerkhof waar veel niet-katholieke buitenlanders hun laatste rustplaats vonden, is dankzij de vele beelden een waar openluchtmuseum, met de indrukwekkende Piramide die erover waakt. Voor moderne kunst zorgt het MACRO, met expositieruimtes die nog altijd de vroegere functie van dit gebouw, een voormalig slachthuis, onthullen. Laat je verrassen door Testaccio en wandel met ons mee langs alle hoogtepunten in deze honderd procent Romeinse wijk!

Bestel deze stadswandeling als digitale gids voor € 2,99, of als papieren gids voor € 4,99 op Ciaotutti.nl

 

Ciao-tutti-City-Walk-Rome-met-kinderen-377x533Rome met kinderen

Wist je dat er boven de ingang van het Pantheon geheimschrift staat? Dat je in Rome moet oppassen dat je vingers er niet afgebeten worden? En dat je er, als je goed zoekt, schildpadden, dolfijnen, een olifant en heel veel katten kunt vinden?

Een ontdekkingstocht door Rome is een feest voor alle leeftijden. Deze wandeling is speciaal voor kinderen gemaakt, van kleine Romebezoekers tot tieners, maar ook volwassenen zullen zich niet vervelen. De wandeling brengt je naar allerlei leuke, grappige, bijzondere en soms griezelige plekken.

Ondertussen vertellen we je de meest gekke en spannende verhalen over de stad en natuurlijk ook over de Romeinen en de gladiatoren! Er komt onder andere een eeuwenoude moordplaats aan bod, een verborgen kat die een schat bewaakt, een wel heel bijzondere leugendetector en een vrolijke olifant met veel te korte poten. Laat de ontdekkingstocht door Rome maar beginnen!

Bestel deze stadswandeling als digitale gids voor € 2,99, of als papieren gids voor € 4,99 op Ciaotutti.nl

 

Ciao-tutti-City-Walk-Rome-vroeg-christelijke-kerken-378x533De mooiste vroegchristelijke kerken

De vierde eeuw markeert een van de meest fascinerende periodes van de klassieke oudheid. Rome onderging in deze eeuw een ongekende metamorfose. Tot die tijd was Rome een stad waar meerdere religies hun thuis hadden. De heidense tempels herbergden vaak kolossale beelden van de goden van het Romeinse pantheon en de keizers.

Maar in deze eeuw werden de oude goden en keizers letterlijk van hun sokkel gestoten (of gesmolten). Rome werd het centrum van de paus en van nieuwe bouwwerken, waar het kruis regeerde. Er werden steeds minder offers gebracht aan de heidense goden en langzaamaan stierven zij een stille dood. Van een klein, verstoten geloof ontwikkelde het christendom zich binnen enkele decennia tot de meest dominante religie. Eén persoon zal hierdoor voor altijd in ons geheugen gegrift staan: keizer Constantijn de Grote.

Ervaar in de Santo Stefano Rotondo, de San Clemente, de San Giovanni in Laterano, het baptisterium van keizer Contantijn en de Santi Quattro Coronati het bijzondere gevoel dat nog altijd heerst op de eerste plekken die als christelijk godshuis werden gebruikt of gebouwd. In sommige kerken ben je met velen; in andere ben je meestal alleen en ervaar je echt een stukje stilte en verdieping.

Bestel deze stadswandeling als digitale gids voor € 2,99, of als papieren gids voor € 4,99 op Ciaotutti.nl

 

Ciao-tutti-City-Walk-Nederlandse-kunstenaars-in-Rome-377x533Nederlandse kunstenaars in Rome

Een bezoek aan Italië, dat was iedere kunstschilder uit de Nederlanden in de zeventiende en achttiende eeuw aan zijn status verplicht. De schilders bestudeerden er voornamelijk de klassieke overblijfselen en bijzondere landschappen, hetgeen niet onopgemerkt bleef. Italiaanse collega’s roemden de kunstenaars uit de Lage Landen al snel om hun gevoel voor detail.

Rome was een geliefde bestemming van de Nederlandse kunstschilders. Ook in die tijd zorgden het Colosseum, het Forum Romanum en andere bekende monumenten voor een grote aantrekkingskracht.

Tijdens deze wandeling treed je in het spoor van de Nederlandse kunstenaars. Mariska Wildschut, kunsthistorica en journaliste, is hierbij je gids. Ze neemt je mee naar het Rome van die tijd, gezien door de ogen van de kunstenaars. Hoe kwamen ze in Rome aan? Wat voor stad troffen ze aan? Waar woonden ze, waar vierden ze het leven en waar kun je hun kunstwerken nog zien?

Dompel je onder in het Nederlandse erfgoed in Rome en sta oog in oog met de kunstenaars op plekken die iets buiten de gebaande paden liggen.

Bestel deze stadswandeling als digitale gids voor € 2,99, of als papieren gids voor € 4,99 op Ciaotutti.nl

%d bloggers liken dit: