Over Orpheus Kijkt Om

Welkom op Orpheus kijkt om, mijn persoonlijke blog over Rome en de oudheid, over Romeinse en Italiaanse geschiedenis, cultuur, kunst, literatuur en filosofie!

Via-Roma-omslagIn november is mijn nieuwe boek Via Roma. De geschiedenis van Rome in 50 straten verschenen, waarin ik je meeneem naar de eeuwige stad, en laat dwalen door de straten van de Italiaanse hoofdstad

Achter de straatnamen van Rome gaat de eeuwenlange geschiedenis van de stad aan de Tiber schuil.  Via de straatnaambordjes dwaal je door de geschiedenis en langs het werelderfgoed van Rome, van Romulus tot Mussolini en van het Colosseum tot het hypermoderne Museo dell’Ara Pacis.

Bestel Via Roma nu via Bol.com!

Meer weten of op de hoogte blijven? Je kunt me ook op Twitter en op Facebook volgen.

Bio

foto-chantal-ariens-uitsnedeIk (Willemijn van Dijk, 1984) ben oudhistorica en schrijfster. Aan de VU in Amsterdam en aan de universiteit van Lecce in Zuid-Italië studeerde ik Oudheidkunde. Tijdens mijn studie ben ik voor cursussen en onderzoek regelmatig te gast geweest op het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome (KNIR). Zowel aan de VU als aan het Istituto di Cultura Italiana schoolde ik me bij in de Italiaanse taal en literatuur.

Na mijn studie was ik adj. hoofdredacteur van het tijdschrift De Smaak van Italië; in 2012 gaf ik die baan op om als freelancer verder te gaan. Ik schreef onder andere een in 2011 bij Dominicus verschenen Rome-gids en een reisboek over de Italiaanse regio Puglia. Begin 2012 richtte ik Orpheus kijkt om op, waar ik mijn passie voor en interesse in alles wat met Romeinse en Italiaanse geschiedenis, kunst, cultuur, literatuur en filosofie te maken heeft deel.

Met veel plezier maak ik ook deel uit van Ciao tutti, het grootste Italiëblog van Nederland, en van de redactie van Roma Aeterna. Ik ben daarnaast lid van de universitaire adviesraad oudheid van de Vrije Universiteit.

Lezers aan het woord over Orpheus kijkt om:

“Willemijn blaast de Oudheid weer leven in in haar prachtige, met fluwelen pen geschreven verhalen. Belangrijk. Want is dat niet, mèèr nog dan monumenten, wat de geschiedenis ons nalaat: de bijbehorende verhalen?”

“Een ontzettend leuke site die de laatste nieuwtjes op het gebied van geschiedenis feilloos oppikt en die op de goede toon – niet te zwaar en niet te licht – weet te verwoorden.”

“Geweldige inspiratiebron. Ik geef klassieke talen en heb bijna elke week iets leuks te vertellen in de klas dat ik op dit blog gelezen heb! Verder ben ik dol op lezen en heb al een aantal genoemde boeken aangeschaft die hier besproken waren. Kortom origineel en nogmaals bijzonder inspirerend!!”

“Als je zelfs een geschiedenis-leek als ik keer op keer weer kunt boeien met je blogs dan verdient dat een grote pluim! Inspirerend, helder, vlot geschreven en met diepgang. Steengoed!”

“Verrassend door de brede scope van de klassieken, de kunstgeschiedenis, het hedendaagse Rome en nieuwe boekuitgaves. Ik lees het iedere keer met veel plezier.”

“Het is heerlijk om een berichtje te krijgen dat er weer een leuke blog klaarstaat. Om te kijken en je al weer te verheugen op de volgende.”

10 gedachtes over “Over Orpheus Kijkt Om

  • Ha Sipke,
   Dankjewel voor je leuke reactie en natuurlijk voor de complimenten! Je hebt zelf ook echt een hele leuke site, complimenten terug! Alleen maar leuk dat je naar mijn site linkt, ik heb op dit moment nog niet echt een ‘blogroll’ op mijn site maar zodra ik dat wel heb, sta je ertussen :)!

 1. Ik ben net terug van mijn 4e bezoek aan Rome. Wat een prachtige stad! ik kan er geen genoeg van krijgen. Het is net of de stad net zijn geschiedenis je niet meer loslaat! Ik heb een grote interesse in geschiedenis. De hunkering naar steeds meer weetjes is zo ontzettend groot, vandaar dat ik me op deze site heb aangemeld! In gedachten Ben ik al bezig met mijn volgende trip naar Rome of voor de afwisseling Napels met een bezoek aan Pompeii??

  • Beste Mariette,

   Dank voor je enthousiaste reactie! Ja, dat ‘niet meer los kunnen laten’ daar weet ik alles van… Prachtig ook om een reis te maken naar Napels en Pompeii; sla dan zeker een bezoekje aan het kleinere maar zo bijzondere Herculaneum niet over, en vergeet in Napels niet het archeologisch museum te bezoeken!

   Hartelijke groeten, Willemijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s